Haar naam is Sara

Het opvoeden van een prachtig meisje met een meervoudige beperking

Menu
  • BLOG
  • WIE BEN IK?
  • MEDIA
  • FOTO’S
  • ONTVANG MIJN BLOG
  • CONTACT
Menu

Cliëntplan

Geplaatst op januari 24, 2021januari 24, 2021 door Klaas

24 januari 2021

De afgelopen weken hebben de medewerkers van het kinderdagverblijf Sara geobserveerd. Het kinderdagverblijf wil een duidelijk beeld van Sara krijgen. De observatie is de basis voor het cliëntplan.
Afgelopen maandag kreeg Sara het eerste plan mee naar huis. In het cliëntplan staan de doelen voor het aankomende half jaar. Het zijn doelen die wij als ouders en begeleiders samen met Sara willen behalen. Maar wat zijn precies de doelen?

Het voelde een beetje onwennig toen ik het cliëntplan van Sara voor het eerst in mijn handen kreeg. Alsof Sara haar eerste rapport had gekregen. Zo’n basisschoolrapport met cijfers dat elk kind mee naar huis krijgt. Het voelde alsof Sara voor de zoveelste keer onder een vergrootglas was gelegd. Wat kan Sara wel en wat kan Sara niet?

Toch was dit niet een beoordelingsrapport. Het cliëntplan werd geschreven vanuit mogelijkheden. Op de eerste regel stond; ‘Sara is een vrolijk en lief meisje dat door haar lach alles kan betoveren’. Dit is wat ik als vader wil lezen.

Kleine stapjes

De liefdevolle aandacht die alle medewerkers op het kinderdagverblijf voor Sara hebben raakt mij als vader. Wekelijks ontvangen wij foto’s en filmpjes via onze gezamenlijke app van verschillende medewerkers van het kinderdagverblijf. Alles wordt uit de kast getrokken om Sara te stimuleren en om haar comfortabel te houden. Ik vind het geweldig om dit van dichtbij mee te mogen maken.

In het cliëntplan wordt de ontwikkeling van Sara heel subtiel beschreven. Tussen de regels door wordt wel duidelijk dat Sara ernstige voedings-, gedrags- en motorische problemen heeft. De stapjes die ze maakt zijn heel klein. Stapjes die voor de meeste kinderen vanzelfsprekend zijn. Stapjes waar andere ouders misschien niet eens bij stil staan.

Wij als ouders zijn natuurlijk niet blind. Al die maanden volgen wij de ontwikkeling van Sara. Wij wisten allang dat Sara zich nauwelijks heeft ontwikkeld. Verschillende artsen hebben ons al vanaf het begin gewaarschuwd dat Sara mogelijk nooit zelfstandig zou leren lopen, praten en eten. Toch blijft het confronterend. De zwarte letters uit het cliëntplan voelen als een definitieve bevestiging van de zorgen die wij al lange tijd hebben. Sara haar ontwikkelingsachterstand wordt steeds beter zichtbaar.

Doelen cliëntplan

De voedingsproblematiek is bij Sara één van de belangrijkste doelen. Op het moment krijgt Sara 0-12 maanden Neocate voeding. De voeding van 1+ jaar kan ze moeilijk verdragen. Ze moet vaak spugen. Het is belangrijk dat ze de nieuwe voeding krijgt. De nieuwe voeding bevat veel meer voedingstoffen die ze nodig heeft.
Vanaf volgende week gaan we de oude en nieuwe voeding voorzichtig mengen. Hierdoor kan Sara langzaam aan de nieuwe voeding wennen. Het eerste doel is dat Sara over een half jaar 100% nieuwe voeding krijgt.

Op het kinderdagverblijf krijgt Sara nog steeds orale voeding aangeboden. Ze vindt pompoenpuree erg lekker. Op dit moment lukt het Sara een aantal lepeltjes met voeding door te slikken. Daarna gaat ze meestal kokken.
De medewerkers en de logopedist zijn ervan overtuigd dat Sara orale voeding tot zich kan nemen. Ze kan namelijk slikken. Door veel te herhalen hopen we dat Sara het eten eigen gaat maken en dat ze het leuk gaat vinden. Het tweede doel is dat Sara over een halfjaar 30% van haar voeding via een lepeltje binnenkrijgt.

Eerst doel Cliëntplan. Sara leert eten.
Eén van de doelen van het cliëntplan

Door de microcefalie heeft Sara zich nauwelijks ontwikkeld. Ze ligt de hele dag op haar rug en zwaait ongecontroleerd met haar armpjes en beentjes. Het lukt haar niet om met haar handjes gecoördineerd speelgoed te pakken. Susanne en ik hopen dat Sara iets meer controle over haar handjes en beentjes krijgt. Het zou al fijn zijn als ze iets kan aanwijzen. We hebben als derde doel gesteld dat we Sara hierin blijven stimuleren en uitdagen.

Geduld en ontwikkeling

Zoals je ziet zijn de doelen van Sara van een hele andere orde in vergelijking met een ander kindje. Wij moeten eindeloos geduld hebben. Het lukt ons goed om hiermee om te gaan.

Toch schrik ik soms als ik andere kinderen zie. Susanne en ik waren een tijd geleden bij mijn broertje op bezoek. Zijn vrouw gaf ons lieve nichtje de fles. Het was schokkend om te zien hoe snel zij haar flesje leegdronk. Het gemak waarmee het ging. Het drinken waar Sara zoveel moeite voor moest doen.

De langzame ontwikkeling van Sara heeft ook een positieve keerzijde. Wij volgen Sara heel intensief. Alle ontwikkelingen en stapjes die ze maakt houden wij nauwlettend in de gaten. Het is voor ons als gezin een feest als Sara een stapje maakt. Hoe klein het stapje ook mag zijn. Wij hangen nog net niet de slingers op. Dit zijn de momenten dat wij als gezin trots op elkaar zijn. Samen hebben we dit voor elkaar gekregen.

Toch blijven de momenten dat Sara een stapje niet lijkt te maken erg pijnlijk. De gebruikelijke stapjes die je als gezin hoort te vieren. De eerste keer kruipen, de eerste keer rollen, de eerste keer staan en de eerste keer lopen. Dit zijn de momenten die je als ouders nooit vergeet.
Na het behalen van deze stapjes gaat je kind een andere fase in. Kinderen gaan ontdekken en groeien door naar de volgende stapjes.

Sara blijft in de meest basale fase hangen. Voor ons zijn die momenten dat we een stapje verwachten extra pijnlijk. Meestal valt er niks te vieren. Dit zijn de momenten dat we extra worden geconfronteerd met de dingen die Sara niet kan. Het zijn de momenten dat je na gaat denken over haar toekomst. Het zijn momenten van rouw. Het voelt als afscheid nemen terwijl onze prachtige dochter nog bij ons is.

Het kinderdagverblijf Irene

Susanne en ik hebben het gevoel dat Sara onwijs op haar plek is op haar nieuwe kinderdagverblijf. Sara is nauwelijks onrustig en komt altijd vrolijk thuis. Ze leert met andere kinderen spelen en wordt op haar manier uitgedaagd. De bejegening naar ons en naar Sara voelt heel prettig. Het voelt soms als een familie. Alsof we met zijn allen aan de beste toekomst voor Sara werken.

Levensles

De ontwikkeling van Sara is voor mij opnieuw een levensles. Het is belangrijk om te blijven genieten van de stapjes die je kindje maakt. Hoe klein de stapjes soms ook zijn. Hoe lang het soms ook duurt. Ook al kost het zoveel bloed, zweet en tranen. Het maakt niet uit.

Dit zijn de momenten die je maar één keer meemaakt. Daarna wordt het voor de meeste kinderen vanzelfsprekend. Later denkt niemand meer aan deze stapjes. Wie denkt er nog over na dat het fijn is dat je iets kunt aanwijzen? Dat het fijn is dat je kunt kruipen? Het wordt allemaal zo gewoon.

Totdat je geconfronteerd wordt met ziekte of iets anders tragisch. Dan gaan mensen pas nadenken hoe dankbaar je met je gezondheid moet zijn. Helaas is het dan soms al te laat.

Sara heeft mij geleerd dat wij dankbaar moeten zijn op de momenten dat het goed met ons gaat. Elke dag besef ik hoe blij wij mogen zijn met het leven dat wij hebben. Hoe dankbaar wij mogen zijn dat wij wel kunnen lopen. Dat eten voor ons vanzelfsprekend is. Dat wij kunnen doen waar wij zin in hebben. Ondanks haar jonge leeftijd heeft Sara ons dat doen beseffen.

Wacht niet op de bijzondere momenten, maar maak de momenten bijzonder.

Papa en Sara in de woonkamer

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

6 reacties op “Cliëntplan”

  1. Petra Zeehuisen schreef:
    januari 24, 2021 om 7:33 pm

    We blijven kijken naar wat Sara wel
    Kan !! Dus blijf zo mooi alles beschrijven en laten we genieten dat saar zo lacht en vrolijk is . Daar worden we zo blij van 💕

    Beantwoorden
  2. Hillie schreef:
    januari 24, 2021 om 8:34 pm

    Ze lijkt op jou ,,papa van Sara”!

    Beantwoorden
  3. Ruud en Carla schreef:
    januari 24, 2021 om 9:12 pm

    Waveren mooie bijzondere momenten maken jullie met Sara en jullie familie mee. Mooi hoe je omschrijft dat je de momenten bijzonder moet maken. We nemen het leven te snel voor vanzelfsprekend aan. Bedankt voor je mooie blog

    Beantwoorden
  4. Paula schreef:
    januari 24, 2021 om 10:43 pm

    Bij het lezen van dit verhaal , kwam emotie , maar ook trots naar boven.
    Wat doen jullie het goed.

    Beantwoorden
  5. Joke Golden-Kievith schreef:
    januari 25, 2021 om 12:29 pm

    Wat een krachtige ouders zijn jullie van deze prachtige dochter,blijf zo positief en elke stapje die ze maakt is er een, en maak van elke dag een feest XX

    Beantwoorden
  6. Hennie schreef:
    januari 25, 2021 om 4:21 pm

    Beste Klaas,

    Hoop, een hoop geduld en een hele hoop liefde voor een prachtige Sara.
    Mooie spreuk, maak momenten bijzonder. Mooi geschreven weer.
    Dikke knuffel voor jullie

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg of contact mij

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Email

Vier de Tijd

Vier de Tijd

We hebben er twee jaar naar uitgekeken. Op de derde verjaardag van Sara werd het eindelijk een feit. Onze burgermeester kwam op de verjaardag van Sara de eerste levensslinger ophangen. Vier de Tijd is online!

Het merk Vier de Tijd staat voor “VIER GROOT, koester klein”. Vergeet nooit de kleine dingen in het leven te koesteren en alles wat je meemaakt GROOTS te vieren. Het geluk in ons leven is namelijk niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Onze wens is om met heel Nederland iets vaker de slingers op te hangen. Doe jij met ons mee? Neem een kijkje op onze site www.vierdetijd.nl.

Meest recente Blogs

  • De slingers van Vier de Tijd
  • De gewone wereld
  • Nieuwe woning
  • Gelukkig het nieuwe jaar in
  • De Belevenis
  • Samen vieren wij het leven
  • Nieuwbouwwoning
  • De Hoogstraat
  • Epilepsie
  • Vakantie ondanks beperking

Klaas & Sara

Microcefalie

Microcefalie is een afwijking van het centrale zenuwstelsel waarbij de schedelomvang te klein is. Het is meestal een aangeboren aandoening. De hersenen ontwikkelen zich niet goed waardoor de schedel ook kleiner blijft. Vaak is er sprake van een verstandelijke beperking.

Archieven

  • november 2022
  • juli 2022
  • mei 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • juli 2021
  • juni 2021
  • mei 2021
  • april 2021
  • maart 2021
  • februari 2021
  • januari 2021
  • december 2020
  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020

Recente reacties

  • Ronald Manasse op De slingers van Vier de Tijd
  • Ilse op De slingers van Vier de Tijd
  • Catharina op De slingers van Vier de Tijd
  • Ineke van Dijk op De gewone wereld
  • Titia op De gewone wereld

Ontvang mijn blog

Nieuws

Op de derde verjaardag van Sara hebben wij namens Vier de Tijd de burgermeester een eerste levensslinger cadeau gegeven.

Opening Vier de Tijd

Wil je meer weten over Vier de Tijd? Bekijk onze site.

www.vierdetijd.nl

Meta

  • Inloggen
  • Berichten feed
  • Reacties feed
  • WordPress.org

Volg of contact mij

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Email
©2023 Haar naam is Sara