Haar naam is Sara

Het opvoeden van een prachtig meisje met een meervoudige beperking

Menu
  • BLOG
  • WIE BEN IK?
  • MEDIA
  • FOTO’S
  • ONTVANG MIJN BLOG
  • CONTACT
Menu

Ongemakkelijke gesprekken

Geplaatst op november 21, 2020december 23, 2020 door Klaas

21 november 2020

Soms heb je van die hele ongemakkelijke gesprekken. Gesprekken die een hele andere wending krijgen. Meestal komt dit doordat iemand een vraag stelt met een bepaalde verwachting. Echter kan het antwoord op een vraag heel verrassend zijn. Misschien herken je zulke gesprekken? Mij wordt regelmatig de vraag gesteld: “Heb jij kinderen?” of nog erger: “Hoeveel kinderen heb jij?”. Maar wat is dan mijn antwoord…?

Laat ik voorop stellen dat ik de vragen heel normaal vind. Veel mensen bereiken in hun leven een punt waarbij de natuurlijke kinderwens ter sprake komt. Helaas komt deze wens niet bij iedereen tot vervulling. Sommige mensen kunnen geen kinderen krijgen. Hier wordt vaak niet over gesproken. Andere mensen hebben het verdriet van een vroeggeboorte en/of overlijden van een kindje mee moeten maken. Deze mensen beseffen pas echt dat kinderen krijgen niet vanzelfsprekend is.

Maar hoe reageer ik op de vraag: “Heb jij kinderen?”. Laat ik voorop stellen dat ik vrij assertief ben en niet om de hete brei heen draai. Ik heb er een hekel aan om het ongemakkelijke onderwerp te ontlopen en een makkelijk antwoord te geven zoals; “Ik heb een lieve dochter”.

Het zou geen moment in mij opkomen om Guus en Jasmijn niet te noemen. Ze zijn misschien veel te vroeg geboren en hebben nog geen dag geleefd. Het zijn wel twee lieve kinderen die ik in mijn handen heb gehad. Die wij al die tijd tijdens de zwangerschap als onze kinderen hebben beschouwd. Ze hebben mij vanaf de eerste dag dat Susanne zwanger was papa gemaakt. Mijn antwoord is dus altijd; “Ik heb drie kinderen”.

Het vervelende is dat mensen dan heel vrolijk terug lachen en zich in eerste instantie verbeelden dat ik een trotse vader van een groot gezin ben. Totdat de resterende vragen volgen: “Ooh wat leuk… Hoe oud is de oudste?” Of: “Zijn het allemaal meisjes?”. Vanaf dat moment moet ik altijd de regie van het gesprek overnemen. Ik wil de ander namelijk niet op het verkeerde been zetten. Vaak denk ik dan, sorry maar je begon er zelf over.

Tweede reactie

Mijn tweede reactie is meestal: “De eerste twee kinderen hebben wij door een vroeggeboorte verloren”. Het blijft vervelend om de ander vanaf dat moment te zien schrikken. Ik besef me heel goed dat de vraagsteller hier niet op had gerekend. Wat moest ik dan? Zeggen dat ik maar één kindje heb? En Guus en Jasmijn vergeten. Alsof ze er nooit zijn geweest. Terwijl ze voor mij heel belangrijk zijn in mijn leven. Never! Mijn verhaal komt gewoon op tafel.

Het gesprek krijgt al snel een andere wending. De vraagsteller valt vaak stil en weet even geen antwoord meer te geven. Soms is de reactie; “Je hoeft er niet over te praten hoor”. Dan reageer ik meestal: “Het onderwerp is voor mij geen probleem. Ik wil mijn verhaal graag vertellen”. Daarna leg ik uit wat er precies met Guus en Jasmijn is gebeurd. Aan de non verbale houding zie ik vaak dat het antwoord de ander overvalt. Ik zie het gezicht helemaal betrekken. Er is geen lachje meer te bekennen.

Vaak zijn mensen zo geschrokken dat ze helemaal vergeten zijn dat ik ook nog een dochter heb. Er wordt helemaal geen vraag meer gesteld zoals; “Maar je hebt nog een kindje, toch?”.
Meestal heb ik in die fase van het gesprek de regie volledig overgenomen. Dan vertel ik ook nog dat ik een prachtige dochter heb. Ze heet Sara en ze is altijd heel vrolijk. Ze is inmiddels 1 jaar.
Het gesprek heeft ondertussen een hele andere lading gekregen. Maar we zijn er nog niet…… Ik wil de werkelijkheid nooit ontlopen en voel me verplicht om de ander te vertellen dat de toekomst van Sara onzeker is.
“Ze heeft een ernstige vorm van Microcefalie. Haar toekomst is onzeker”, reageer ik dan.
Het is alsof ik samen met de ander in een boxring sta en hem in een paar klappen knock-out sla. Alsof de boxer staat te tollen op zijn benen en geen idee meer heeft waar het gesprek over gaat. Het is vreselijk om iemand deze antwoorden te moeten geven. Het is de werkelijkheid. Ik kan geen verstoppertje spelen en een deel van mijn leven in een doofpot stoppen.

Het meest ongemakkelijke is dat de ander regelmatig helemaal ontdaan is. Twee kinderen verloren en ook nog de vader zijn van een kindje met een beperking. Ik zie de ander denken “Dat moet de hel op aarde zijn… hier kom je nooit meer bovenop”. Dan voel ik de plicht om de ander dat gevoel te ontnemen. Meestal reageer ik dat het allemaal onwijs heftig is, maar dat het leven verder gaat. Wij zijn al zoveel kwijt geraakt. Wij zullen vechten en trots zijn op onze dochter.

Ik vertel de ander dat we ondanks alles nog best gelukkig zijn. Onze verwachtingen lopen anders. Wij zullen helaas geen kinderen naar de voetbalclub brengen. Wij zullen helaas geen kinderen naar de basisschool brengen. Wel tellen wij onze zegeningen. Al kan je bij Guus en Jasmijn nauwelijks over zegeningen spreken. Ze hebben ons een prachtige zwangerschapsperiode gegeven. Daarna was er alleen maar rouw. Het ergste vind ik het voor beide kinderen. Ze hebben nooit de kans gehad om er iets van te maken. Dit voelt zo oneerlijk.

Positieve wending

Maar goed… ik probeer het gesprek meestal een positieve wending te geven. Door aan te geven dat wij onwijs dankbaar zijn dat Sara onze dochter is. Dat Sara een prachtig en vrolijk meisje is. Dat we hopen dat ze ons nog gaat verrassen en dat wij er alles aan doen om er het beste van te maken. Ondanks het grote verlies en de onzekere toekomst gaan we er alles aan doen om Sara een gelukkig leven te geven.

We hebben tenslotte ook helemaal geen andere keuze. Wat had ik dan moeten zeggen: “Nou, ik ga eens zielig in de hoek zitten huilen”. Of: “Van mij hoeft het niet meer”.
Er is werkelijk geen moment geweest dat deze gedachten vat op mij hebben gekregen. Natuurlijk heb ik wel eens gedacht “Hoeveel kunnen wij nog aan” of “Dit moet stoppen”.
Bij de pakken neerzitten is voor mij en Susanne geen optie. Bij ons overheerst er maar een gedachte.

Sara heeft al zo weinig. Ze kan mogelijk niet zelfstandig eten, lopen en praten. Het is de vraag of Sara met vriendjes en vriendinnetjes kan spelen. De kans is groot dat Sara nooit zelfstandig kan gaan wonen. Het is nog maar de vraag of ze ooit zelfstandig de kaarsjes van haar verjaardagstaart kan uitblazen.

Wie ben ik dan als trotse vader om bij de pakken neer te gaan zitten. Ik kan verdorie alles; eten koken, sporten, praten, dansen, schrijven, werken, tandenpoetsen, stofzuigen, tuinieren, zwemmen en zelfs mijn reet afvegen. Ik heb een onwijs lieve en mooie vriendin. En… ik heb ook nog een dijk van een dochter. Wie ben ik dan om te klagen over het feit wat mij allemaal is overkomen. Wie ben ik dan om te roepen dat het voor mij allemaal niet meer hoeft.

Natuurlijk moet ik uitkijken wat ik zeg. Er moet altijd ruimte en aandacht zijn voor verdriet. Susanne en ik hebben intens verdriet gehad. Onze hele familie en vriendengroep heeft verdriet gehad. We hebben veel gehuild en gesproken.
Misschien kom ik altijd zo positief over…. Ik kan jullie vertellen dat ben ik ook, maar er is bij mij ook altijd ruimte voor verdriet. Diepe dalen heb je nodig om te kunnen herstellen. Dit heb je nodig om je leven weer op te kunnen pakken. Zonder diepe dalen geen hoge pieken!
Maar de drang om er iets van te maken is enorm. Altijd willen denken in oplossingen. Niet altijd maar vanaf de zijlijn schoppen tegen het systeem. Dat vind ik zo makkelijk. Het is zelfs zo makkelijk dat ik er geen enkele voldoening uit kan halen.
Ik irriteer me momenteel enorm aan mensen die constant maar klagen over het COVID virus. Constant maar herhalen wat we niet meer kunnen. Ja, dat weten we inmiddels. Weten jullie ook wat Sara allemaal niet kan? Wees dankbaar met de zegeningen die je hebt.  

Maar waar waren we gebleven. Er is even geen tijd voor politiek geneuzel. We stonden nog in de boxring.
De sfeer van het gesprek is volledig omgeslagen. Zelfs nadat ik de moeite heb genomen om het gesprek positief af te sluiten loopt de boxer met een flinke tand door zijn lip door de boxring.
Het heeft ook helemaal geen zin om het gesprek nog positief af te willen sluiten. Het is tenslotte de waarheid. Wij moeten met deze waarheid leven.

Niet uit de weg gaan

Elke keer raak ik verstrengeld in dit soort ongemakkelijke gesprekken. Toch wil ik iedereen adviseren om de gesprekken niet uit de weg te gaan. Vraag gewoon wat er in je opkomt. Er is niks vervelender dan als mensen je gaan ontwijken. Geen vragen meer durven te stellen. Waardoor Guus en Jasmijn echt worden vergeten. Er wordt niet meer over gesproken.

Wel wil ik de ander meegeven zeer voorzichtig te zijn met vraagstellingen als: “Heb jij kinderen?” Of: “Hoeveel kinderen heb jij?”. Ik stel deze vragen nooit tijdens een eerste ontmoeting.
En als je het dan wel doet. Zorg er dan voor dat je je mans gedraagt. Durf door te vragen. Laat je niet door een boxer de ring doorslaan. Luister en stel wedervragen. Laat je in ieder geval niet zo hard op je neus slaan dat je staat te tollen op je benen.

Ik wil jullie vertellen dat wij over het algemeen veel bewondering en respect van mensen ontvangen. De meeste mensen vinden het bijzonder hoe wij met de situatie omgaan.
Het is heel prettig om te ervaren dat mensen op een positieve manier naar ons kijken. Dit geeft ons ook weer energie. Het houdt ons op de been.

Als laatste wil ik jullie vertellen dat wij Sara als een geschenk zien. Als ik naar Sara kijk zie ik prachtige kleuren. Ik zie geen zwart gat. Het laatste wat ik wil is dat Sara als iets verdrietigs wordt gezien. Dat mensen van haar schrikken en/of vragen over haar ontwijken. Vraag naar haar! Al vraag je elke dag hoe het met haar gaat. Ik wil over haar praten. Ze is mijn mooiste dochter. Ik wil laten zien dat ik trots op haar ben.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

17 reacties op “Ongemakkelijke gesprekken”

  1. Frans schreef:
    november 21, 2020 om 11:49 am

    Lieve Klaas wat heb je dit mooi en eerlijk verwoord. Ik ben als opa heel trots op jullie alle vijf, Jasmijn, Guus, Sara, Suus en jij. Ik kijk uit naar jouw volgende blog. Liefs en een dikke kus voor jullie allemaal.
    Opa Frans.

    Beantwoorden
  2. Ruud schreef:
    november 21, 2020 om 12:14 pm

    Wat mooi Klaas dat de kinderen op deze wijze voor jullie erbij blijven horen als onderdeel van jullie prachtige gezin. Door jouw verhalen heen hoor je de verbinding in jullie gezin .iedere keer lees ik je bijdragen met emotie en bewonder ik je manier van schrijven gr Ruud en Carla

    Beantwoorden
  3. Hennie Barten schreef:
    november 21, 2020 om 12:19 pm

    Beste Klaas,
    Ik deel jullie ervaringen bij vragen, hoeveel kinderen heb , hoe oud, en dan hoelang is het geleden? je hebt het goed en mooi verwoord en de manier waarop je er mee omgaat, is mooi. En je hebt zo gelijk. Ieder kind is een bijzonder kado.
    Lieve groet Hennie

    Beantwoorden
  4. Jonne schreef:
    november 21, 2020 om 12:28 pm

    Wauw! Ik zag haar voor het eerst en ik dacht; ‘ Je zal zo’n mooie en lieve dochter hebben met ogen die zelfs ‘s nachts zo mooi zijn!💙

    Ik denk dat je mensen een hoop meegeeft, door hoe je het gesprek aangaat. Zij zullen op zo’n dag ook een levensles meekrijgen!

    Beantwoorden
  5. Carlijn schreef:
    november 21, 2020 om 1:58 pm

    Wat prachtig Klaas! ❤️

    Beantwoorden
  6. Anton schreef:
    november 21, 2020 om 2:09 pm

    Weer een mooi aangrijpend verhaal Klaas.. ik lees je Block met veel belangstelling..xx

    Beantwoorden
  7. Lidwine schreef:
    november 21, 2020 om 2:32 pm

    Elke naam een licht
    Elke naam een belofte
    Elke naam een verbondenheid
    Elke naam een verhaal
    Elke naam een gezicht
    Elke naam een herinnering
    Elke naam noemenswaardig

    Liefs, oma ❤ ❤ ❤

    Beantwoorden
  8. Renate Popken schreef:
    november 21, 2020 om 2:39 pm

    Hoi Klaas,

    Wederom mooi beschreven hoe jij de dagelijks, bijna achteloos gestelde vragen ervaart en beantwoord. Je kan niet anders en je moet het ook nooit anders doen, jouw 3 kinderen benoemen. Ze horen allemaal bij jullie gezin. Jouw reactie is misschien lastig voor mensen, maar ze leren daar ook van dat er ook andere omstandigheden zijn, waar mensen zoals jij ook mee om moeten en kunnen omgaan. Ik was even bang dat je jezelf geen ruimte gunt voor verdriet, want ook dat is belangrijk om te omarmen. Alleen dan kun je er helemaal voor elkaar zijn. Heel fijn te lezen dat dat ook ruimte krijgt. Wat boft Sara met ouders zoals jij en Susanne!

    Beantwoorden
  9. Yvon Heuvel ten schreef:
    november 21, 2020 om 2:42 pm

    Wat bijzonder mooi verwoord . Aangrijpend, emotioneel, verdrietig maar ook trots en gelukkig.

    Beantwoorden
  10. Marleen schreef:
    november 21, 2020 om 3:58 pm

    Weer prachtig gezegd allemaal, met zoveel liefde!
    Leef het leven en geniet van elkaar!

    Beantwoorden
  11. Paula schreef:
    november 21, 2020 om 4:35 pm

    Prachtige verwoording van jullie levens filosofie .
    Ouders worden is bijzonder.
    En ouders worden bijzondere kinderen is niet voor iedereen weggelegd .

    Beantwoorden
  12. Petra Zeehuisen schreef:
    november 21, 2020 om 4:58 pm

    Lieve Klaas en suus
    Ook al weet ik het allemaal, is het toch weer zo aangrijpend . Hoe jullie hier instaan, is een voorbeeld voor velen.
    En idd carpe diem en blijf vooral genieten.

    Liefs ed en petra

    Beantwoorden
  13. Femke schreef:
    november 21, 2020 om 7:29 pm

    Lieve Klaas en Suus,

    Heel mooi omschreven weer.
    Jasmijn en Guus zitten voor altijd in ons hart. En horen erbij. Ze hebben mij voor het eerst tante gemaakt.

    Liefs een trotse tante Femke

    Beantwoorden
  14. Natasja Van der valk schreef:
    november 21, 2020 om 10:00 pm

    Wat kun jij prachtig je verhaal vertellen, recht uit ’t hart! Heel veel respect hiervoor…Ondanks de verdrietige momenten, begrijp ik dat jullie enorm kunnen genieten van Sara. Oogjes als felblauwe lichtjes en een glimlach waar je van smelt. Bij Prikkebeen genoten we van die momenten💜💚🧡 .

    Beantwoorden
  15. Ronald Manasse schreef:
    november 22, 2020 om 10:15 am

    Iedere blog weet je mij weer te emotioneren. Prachtig hoe je jullie ervaringen, emoties en de dagelijkse zakelijkheid in iedere blog weet over te brengen. Mooi, mooi, mooi.

    Dank je wel en geef een dike knuffel aan Suus,

    Beantwoorden
  16. Els van Gool schreef:
    november 22, 2020 om 11:47 am

    Beste Klaas,
    Je kent mij niet, maar ik volg je blog sinds je vader ‘m deelde. Ik heb ontzettend veel bewondering voor jullie positieve houding. Ik vind dat ongelofelijk knap. Wij verloren lang geleden ons tweede kindje en weet dus een heel klein beetje hoe het voelt. Ook wij kregen ongemakkelijke reacties als we aangaven 3 kinderen te hebben gekregen.
    Sara is een prachtige dochter. Geniet daar elke dag van. Niets is immers zeker in het leven. Ik wens jullie superveel mooie momenten samen! Ik blijf je blog volgen. Je schrijft prachtig.

    Beantwoorden
  17. Pingback: De moeder van Sara - Haar naam is Sara

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg of contact mij

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Email

Vier de Tijd

Vier de Tijd

We hebben er twee jaar naar uitgekeken. Op de derde verjaardag van Sara werd het eindelijk een feit. Onze burgermeester kwam op de verjaardag van Sara de eerste levensslinger ophangen. Vier de Tijd is online!

Het merk Vier de Tijd staat voor “VIER GROOT, koester klein”. Vergeet nooit de kleine dingen in het leven te koesteren en alles wat je meemaakt GROOTS te vieren. Het geluk in ons leven is namelijk niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Onze wens is om met heel Nederland iets vaker de slingers op te hangen. Doe jij met ons mee? Neem een kijkje op onze site www.vierdetijd.nl.

Meest recente Blogs

  • De slingers van Vier de Tijd
  • De gewone wereld
  • Nieuwe woning
  • Gelukkig het nieuwe jaar in
  • De Belevenis
  • Samen vieren wij het leven
  • Nieuwbouwwoning
  • De Hoogstraat
  • Epilepsie
  • Vakantie ondanks beperking

Klaas & Sara

Microcefalie

Microcefalie is een afwijking van het centrale zenuwstelsel waarbij de schedelomvang te klein is. Het is meestal een aangeboren aandoening. De hersenen ontwikkelen zich niet goed waardoor de schedel ook kleiner blijft. Vaak is er sprake van een verstandelijke beperking.

Archieven

  • november 2022
  • juli 2022
  • mei 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • juli 2021
  • juni 2021
  • mei 2021
  • april 2021
  • maart 2021
  • februari 2021
  • januari 2021
  • december 2020
  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020

Recente reacties

  • Ronald Manasse op De slingers van Vier de Tijd
  • Ilse op De slingers van Vier de Tijd
  • Catharina op De slingers van Vier de Tijd
  • Ineke van Dijk op De gewone wereld
  • Titia op De gewone wereld

Ontvang mijn blog

Nieuws

Op de derde verjaardag van Sara hebben wij namens Vier de Tijd de burgermeester een eerste levensslinger cadeau gegeven.

Opening Vier de Tijd

Wil je meer weten over Vier de Tijd? Bekijk onze site.

www.vierdetijd.nl

Meta

  • Inloggen
  • Berichten feed
  • Reacties feed
  • WordPress.org

Volg of contact mij

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Email
©2023 Haar naam is Sara